Mondzorg met ambitie

  • Bewezen track-record in praktijkovername
  • Internationaal netwerk van praktijken en professionals
  • Werkgever met focus op kwaliteit en ontwikkeling
Meer weten?

Aan de tand voelen: prof. Dr. Edwin Winkel

01-02-2021

In deze rubriek stellen we vijf vragen aan medewerkers van een tandartspraktijk van DentConnect. Ditmaal voelen we prof. Dr. Edwin Winkel aan de tand. Hij is halitoloog, parodontoloog, implantoloog én mede-oprichter van de Kliniek voor Parodontologie in Amsterdam (KvPA). ,,Maak in godsnaam je tong schoon!”

 

 

Waarom besluit iemand om zich te verdiepen in het voorkomen van een slechte adem en om halitoloog
te worden?

Die naam heb ik zelf bedacht, haha. Je hebt een psycholoog, parodontoloog… Toen heb ik er ook maar een ‘oog’ aan vastgeplakt. Twintig jaar geleden deed ik een promotie-onderzoek naar de bacteriën die tandvleesontsteking veroorzaakten. Na dat onderzoek was ik zo naïef om te denken dat er ook bepaalde bacteriën waren die voor een slechte adem zorgden. En dat ik die met bepaalde antibiotica ‘eruit kon schieten’. Dat werd echter een onderzoek van ruim 20 jaar. Maar goed, ik ben wel overtuigd dat we de belangrijkste vragen (groten-deels) beantwoord hebben. Zo hebben we kunnen vaststellen dat een slechte adem bijna altijd wordt veroorzaakt door intraorale halitose. Dus in de mond zelf. Dat komt door onverzorgde tanden, ontstoken tandvlees of bacteriële plak op het achterste gedeelte van de tong. En dat laatste is met de afstand de belangrijkste veroorzaker van een slechte adem.


Maar dat los je toch simpel op met een kauwgom?

Absoluut niet! Ik erger me helemaal wild aan die tv-reclames voor bijvoorbeeld een Smintje. Je hebt dan wellicht een frisse smaak in je mond, maar dat is wat anders dan een frisse adem.


Wat is dan dé oplossing tegen een slechte adem?

Je tong reinigen! Dat kan met een tongschraper, de Scrapy als beste getest bij het ACTA. En als je dat ’s ochtends en ’s avonds met vijf halen doet, dan breek je die ‘coating’ op het achterste gedeelte van je tong langzaam af. Met als resultaat dat de nare mondgeur zal verdwijnen. Daarnaast is het verstandig om veel water te drinken, aangezien een hoge speekselproductie die gassen ook in toom houden. 

 

Inmiddels heeft u ook al enkele producten uitgevonden.
Hoe zou u zichzelf willen omschrijven?

Dat is een goede vraag: ik ben halitoloog, onderzoeker, ondernemer, wetenschapper, parodontoloog, implantoloog en uitvinder. In mijn hoofd ben ik altijd bezig. Ik heb altijd de ‘drive’ om iets te ontwikkelen waar patiënten beter van worden. 

 

Met een focus op slechte adem. 

En op de tong. Het is ongelooflijk jammer dat er zo weinig aandacht is voor het schoonhouden van de tong. Vele problemen rond slechte adem  hebben daar hun oorzaak. Maak in godsnaam je tong schoon!

 

Wij zijn altijd op zoek naar tandheelkundige professionals door heel Nederland. Let's Connect! 
Interesse om te werken bij DentConnect? Vul onderstaand formulier in of neem contact op met onze recruiters via 0162-482870 (optie 3).

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Naam:*
Telefoonnummer:*
E-mailadres:*
Vacature:*

Plak hier bijvoorbeeld de url van de vacature of titel van de vacature.